Top 5 νέοι Έλληνες σχεδιαστές κοσμημάτων

Με ιστορία κάποιων χιλιάδων ετών, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να μην είναι παρούσα στη διεθνή σκηνή στο θέμα κόσμημα, αφού έχουμε τοιχογραφίες σε αρχαία παλάτια που δείχνουν τις δικές μας κομψές και σενιαρισμένες, όταν (θουκυριεφυλακηντωστοματιμου) μην πω οι άλλες πώς ήταν… Επανέρχομαι μετά από αυτό το εθνικιστικό παραλήρημα αυτή την ιστορική αναδρομή στο θέμα: έχουμε λοιπόν σχεδιαστές και σχεδιάστριες που, κατά το κοινώς λεγόμενο, τα σπάνε ρε φίλε… Στραφήκαμε στην καλή μας φίλη Ζέφη, η οποία έχει εντρυφήσει στο θέμα κόσμημα, και μας υπέδειξε πάρα πολλούς πανάξιους Έλληνες σχεδιαστές με φαντασία σε ρυθμό κλιπιτικλόπ κλιπιτικλόπ, αλλά έπρεπε να καταλήξουμε σε πέντε, το οποίο και με πολλή  στενοχώρια κάναμε. Αφήσαμε έξω εξαιρετικές δουλειές που στέκονται περήφανα στην αγορά και είμαστε σίγουροι ότι το μέλλον τους ανήκει, αλλά μας κέρδισαν οι συγκεκριμένοι 5 που τελικώς επιλέξαμε και τους παραδίδουμε σε σας:)

Από τα Χανιά σ’ όλο τον κόσμο! Η Κατερίνα Ανδριγιαννάκη (Κ.ΑΝD., get it, get it?) και η προφανώς εμπνευσμένη ομάδα της δημιουργούν σειρές κοσμημάτων που διατηρούν την ελληνικότητά τους χωρίς να το φωνάζουν ή να είναι αυτό το βασικό τους χαρακτηριστικό. Αδρές γραμμές, χρυσός και ασήμι, μη στυλιζαρισμένα σχέδια, σφυρήλατα και οφθαλμοφανώς χειροποίητα κομμάτια κοσμούν τις συλλογές αυτού του brand, το οποίο είμαστε σίγουροι ότι θα διαπρέψει. Μας άρεσε ιδιαιτέρως η συλλογή Rough and Roll με δαχτυλίδια που εμπεριέχουν μία κίνηση η οποία αφαιρεί από τον όγκο τους για ένα αποτέλεσμα πολύ εντυπωσιακό αλλά και διαφορετικό.

Μια που τα success stories είναι της μοδός, να κι ένα στο χώρο του κοσμήματος. Η Lito ξεκίνησε με σπουδές γλυπτικής και τεχνικού σχεδίου στο Παρίσι και το έμφυτο ταλέντο βρήκε πρόσφορο έδαφος και όλο αυτό μεταμορφώθηκε σε ένα brand το οποίο έχει πλέον διεθνή εμβέλεια και ακτινοβολία, αφού οι δημιουργίες της βρίσκονται σε 3 ηπείρους. Τα κοσμήματα της έχουν φορεθεί σε fashion shows του Kenzo και του JPG (Jean Paul Gaultier για τους μη μυημένους, ξέρετε εσείς ποιοι είστε) και η ίδια και η δουλειά της έχει συμπεριληφθεί στην ανθολογία του Olivier Dupon για τους νέους κοσμηματοποιούς. Ξεχωρίσαμε τη συλλογή The Cut με τα κοψίματα που περιγράφονται από κόκκινες σαν αίμα πέτρες πάνω σε χρυσό, αλλά και την  Τu es partout με τα μάτια: ένα εμφατικό σχέδιο με πολύτιμους λίθους και μάτια που διαπερνούν αυτόν που τα κοιτάζει.

Κέλλυ και Καλομοίρα, Καλομοίρα και Κέλλυ. Δύο όψεις του πολύτιμου νομίσματος που ακούει στο όνομα Πριγκιπώ. Από το 2004 μέχρι σήμερα, οι δύο φίλες και η ομάδα τους δημιουργούν κοσμήματα για πριγκίπισσες ή για όλες όσες θέλουν να νιώσουν πριγκίπισσες, όπως λέει και το μόττο τους. Αυτοχαρακτηρίζονται ως “ρομαντική” και “οργανωτική”, οπότε η ένωσή τους είχε ωε αποτέλεσμα την αρτιότητα τόσο σε δημιουργικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Μας άρεσε ιδιαιτέρως η συλλογή Chameleon με τις καθαρές, “δωρικές” γραμμές που δίνουν έμφαση στη φόρμα, αλλά και η σειρά Classics με τα εκπληκτικά χρώματα!

To 2013 η Ελένη Παπασταύρου αποφάσισε ότι πρέπει επιτέλους να ασχοληθεί σοβαρά με το μέχρι τότε χόμπυ της, το γυναικείο κόσμημα. Εκ φύσεως οργανωτική όσο και δημιουργική, εκείνο το καλοκαίρι έφτιαξε το 3rd floor. O τρίτος όροφος του κτιρίου που στέγασε την νέα εταιρεία, έδωσε και το όνομα! Τα κοσμήματα της 3rd floor απευθύνονται σε γυναίκες που θεωρούν το κόσμημα πολύ προσωπική υπόθεση, ένα statement για το ποιές είναι και τι πρεσβεύουν, για εκείνες που δε φοράνε κάτι απλώς επειδή θέλουν να κοσμήσουν ένα μέρος του σώματός τους. Για τις γυναίκες αυτές, οι συλλογές της Ελένης Παπασταύρου είναι ένας θησαυρός. Ξεχωρίσαμε τις συλλογές Coordinates και Personalized, επειδή εξατομικεύουν το κόσμημα με προσωπικά μηνύματα ή τις συντεταγμένες μίας περιοχής και ενισχύουν ακόμη περισσότερο την φιλοσοφία του κοσμήματος ως προσωπική υπόθεση της κάθε γυναίκας.

H Νασίλια (κατά κόσμον Αθανασία) είναι μία σχεδιάστρια που δεν φτιάχνει λεπτεπίλεπτα και αστραφτερά κοσμήματα. Αν ψάχνετε κάτι τέτοιο, σίγουρα δεν θα το βρείτε στις συλλόγες της. Αντιθέτως, αν ψάχνετε ιδιαίτερα κομμάτια με περίεργες φόρμες και κοψίματα, είστε στο σωστό μέρος. Οι δημιουργίες της είναι one of a kind και είναι σίγουρο ότι δεν θα δείτε εύκολα παρόμοια κομμάτια στα καταστήματα ή φορεμένα. Aπό τη συλλογή Νο. 1 μας άρεσαν πολύ τα Water Lillies Earrings και τα δαχτυλίδια Cliff και Lava!

2018-04-15T09:05:35+00:00

Leave A Comment